Menu

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling


Per 1 januari 2019 is de Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling verbeterd en aangescherpt. De meldcode is een verplicht stappenplan waarin staat hoe medewerkers uit o.a. het onderwijs kindermishandeling signaleren en melden. Er is een afwegingskader in opgenomen waardoor de beslissing om al dan niet te melden bij Veilig Thuis ondersteund wordt.

De uitwerking van het afwegingskader binnen de meldcode is geldig voor het gehele onderwijsveld. Een aantal medewerkers spelen hierin een rol: de intern begeleider in het primair onderwijs en een zorgcoördinator in het voortgezet onderwijs, maar ook vertrouwenspersonen. Deze medewerkers dienen deskundig te zijn op het gebied van (het nieuwe afwegingskader binnen) de meldcode, zodat zij ook collega’s kunnen ondersteunen bij het vermoeden van huiselijk geweld en kindermishandeling.

Het nieuwe afwegingskader is opgenomen in het Plan Sociale Veiligheid van OZHW en moet verplicht gebruikt worden bij het vermoeden van huiselijk geweld en kindermishandeling.  De OZHW Academie organiseert een training om de betrokken collega’s te informeren en toe te rusten. 

Inhoud training

Kinderen veilig laten opgroeien is helaas niet altijd zo vanzelfsprekend, ook al hebben de ouders/verzorgers het beste voor met hun kinderen. Er kan van alles spelen in het gezin waardoor het kind/de jongere in zijn ontwikkeling belemmerd wordt of niet veilig is. Hulp is dan nodig voor het kind/de jongere en de ouders of verzorgers. De wet Meldcode bestaat uit een aantal stappen die jou als professional ondersteunt bij het zorgvuldig omgaan met vermoedens van huiselijk geweld en kindermishandeling.

Johan Cruijff zei al zo mooi ‘Je gaat het pas zien als je het doorhebt’. Dat geldt zeker voor (vroeg)signalering van zorgen rond kind en gezin. Daarom bieden we je inzicht in wat huiselijk geweld en kindermishandeling is en hoe de stappen van de meldcode je helpen bij het zorgvuldig handelen. Je leert signalen te herkennen en zorgvuldig te interpreteren. Je ervaart wat de invloed is van eigen normen en waarden bij het beoordelen van zorgwekkende situaties. Ook kijken we naar (eigen) dilemma’s en twijfels die spelen tijdens het signaleringsproces.

 

 

 

Doelgroep: PO & VO

Collega’s die vanuit hun functie/taak binnen de school verantwoordelijk zijn voor het gedeelte van de zorg inzake de meldcode en deze training met inbegrip van de laatste wijzigingen nog niet heeft gevolgd. 

 

 

Deze training wordt in schooljaar 2022-2023 1x gegeven: 02-02-23
 

 

Uiterste inschrijfdatum: 14-12-22

 

 

Tijd: 16.00 uur - 19.15 uur

 

 

Locatie: OBS de Draaimolen - Barendrecht (locatie Stellingmolen)

 

 

Trainer: Gerda Roos (Harten3)

 

 

Studiebelastingsuren: 5

100

 

Bijzonderheden: er wordt gezorgd voor een lichte maaltijd


Heb je de cursus met je leidinggevende besproken en is je leidinggevende akkoord dat je de cursus gaat volgen, dan kun je je inschrijven door op onderstaande balk te klikken. Je komt dan in een scherm waar je je persoonlijke gegevens kunt invullen. De factuur zal ter betaling worden verzonden aan je werkgever.

Inschrijven: kies de gewenste datum